Cosplay

Cosplay eli hahmopukeutuminen on erittäin näkyvä ja vaikuttava osa Traconia. Tapahtumassa järjestetään vuosittain useita cosplaykilpailuja, joiden keskeisimpänä osana ovat erilaisten pelien, tv-sarjojen, elokuvien, animaatioiden, sarjakuvien tai muiden harrastajien mielenkiinnon kohteiksi kumpuavien medioiden hahmoiksi pukeutuminen, eläytyminen sekä itse puvun valmistaminen. 

Traconissa järjestetään tänä vuonna useita cosplaykilpailuita läpi viikonlopun! Kaikki kilpailut järjestetään Tampere-talon Isossa salissa.→ Photoshootkilpailun yleisöäänestys ← 
(avautuu uuteen ikkunaan)

 

Cosplaykilpailuiden sponsorit

 

Lauantai

World Cosplay Summit -karsinnat
Nordic Cosplay Championship -karsinnat
Pukukilpailu: kokeneet

Sunnuntai

Esityskilpailu
Pukukilpailu: aloittelijat, harrastajat
Pukudesignkilpailu
Photoshootkilpailu: aloittelijat, kokeneet

Tämä sivu sisältää kilpailuiden esittelyt, aikataulut, yleistä informaatiota, tekniikka ohjeistuksia sekä paljon muuta. Kunkin kilpailun säännöt pääset lukemaan klikkaamalla alta kilpailun nimeä. Tutustuthan huolella niin sääntöihin kuin ohjeistuksiin hakiessasi kilpailuihin.

 

Cosplay Catwalk
Tracon Live! - lava lauantaina 9.9. kello 13:00-13:30

Onko sinulla, parillasi tai ryhmälläsi upeat cosplayasut joita haluatte päästä esittelemään yleisön edessä mutta kisaaminen ei tunnu siihen oikealta vaihtoehdolta? Cosplay Catwalkissa pääset nousemaan Traconin Live! lavalle ilman kisaamisen tuomaa stressiä.

Cosplay Catwalk on matalan tason muotinäytös, johon voit osallistua itsetehdyllä tai ostetulla puvulla juontajan selostamana. Lavaosuuteen ei sisälly esitystä, mutta voit suunnitella hahmouskollisen kävelyn ja poseerauksen.

Cosplay Catwalkiin on ennakkoilmoittautuminen paikan päällä. Voit ilmoittautua puistopisteellä lauantaina klo 11-12:30. Catwalkille otetaan ensimmäiset 50 ilmoittautunutta yksilöä tai ryhmää.

Osallistumisrajoitukset
-Traconin cosplaykilpailijat, omat lähteettömät hahmodesignit ja katumuodin edustajat eivät valitettavasti voi osallistua näytökseen. (Poikkeuksena desing versio virallisesta hahmosta on sallittu.) Näytös on suunnattu nimenomaan cosplayharrastajille.
-Ryhmien maksimikoko on 15 henkeä.
-Ryhmien tai parin tulee olla samasta lähteestä.
-Puvun tulee noudattaa Traconin järjestyssääntöjä.
 

Kilpailut

World Cosplay Summit -karsinta
World Cosplay Summitin eli cosplayn maailmanmestaruuskilpailun Suomen karsinnoissa haetaan tuttuun tapaan edustajaparia. WCS:ssä kilpaillaan kahden hengen joukkueissa sekä puvunteon että esiintymisen saralla. Traconissa valittu joukkue edustaa Suomea kesän 2024 finaalissa Japanissa, jossa noin 40 maan joukkueet kokoontuvat esittelemään cosplaytaitojaan! 

Palkinnot:
1. sija: 500€ Traconilta, 200€ lahjakortti Arda Wigs Europe, 70€ lahjakortti Worblakauppa, tuotelahjoja Manga Cafelta
Runner up: 200€ Traconilta, 100€ lahjakortti Arda Wigs Europe, 50€ lahjakortti Worblakaupalta, tuotelahjoja Manga Cafelta

World Cosplay Summit: säännöt ja ilmoittautumisohjeet

Nordic Cosplay Championship -karsinta
Nordic Cosplay Championship -karsinnoissa kilpaillaan yksilönä puvunteon ja esiintymisen taidoissa. Traconin karsinnan voittaja edustaa Suomea Ruotsin Linköpingissä Närcon-tapahtumassa järjestettävässä finaalissa kesällä 2024 osana edustusjoukkuetta. 

Palkinnot
1. sija: 200€ Traconilta, 100€ lahjakortti Arda Wigs Europe, 50€ lahjakortti Worblakauppa, tuotelahjoja Manga Cafelta
Runner up: 100€ Traconilta, 50€ lahjakortti Arda Wigs Europe, 30€ lahjakortti Worblakaupalta, tuotelahjoja Manga Cafelta

Nordic Cosplay Championship: säännöt ja ilmoittautumisohjeet

Photoshoot
Photoshoot-kilpailussa kilpaillaan parhaimmasta cosplayvalokuvasta, eli kyseessä on valokuvauskilpailu. Kilpailu jaetaan kahteen eri kategoriaan: aloittelijoihin sekä kokeneisiin. Arviointi perustuu kuvien tekniseen toteutukseen, editointiin, mallin ohjaukseen ja vaikuttavuuteen. Valokuvat toteutetaan kuvaajan sekä cosplayharrastajan tai -harrastajien yhteistyönä.

Palkinnot: (molemmissa kategorioissa samat)
Paras tekniikka: 50€ lahjakortti Kameratori
Paras kuvailmaisu: 50€ lahjakortti Kameratori
Paras teema: 25€ lahjakortti Kameratori
Yleisön suosikki: 25€ lahjakortti Kameratori

Photoshoot: säännöt ja ilmoittautumisohjeet

Esityskilpailu
Esityskilpailu tuo Traconin lavalle draamaa, kauhua, tanssia sekä suuria tunteita! Kategoriassa kilpaillaan parhaimmasta lavaesityksestä. Arviointi perustuu pelkästään kilpailijan esitykseen lavalla; juoneen, näyttelyyn, sarjauskollisuuteen sekä yleisvaikutelmaan. Kilpailuun voi osallistua yksin tai maksimissaan 15 henkilön ryhmänä.

Paras kokonaisuus: 100€ lahjakortti Punanaamiolta, tuotepalkintoja Worblakaupalta ja Manga Cafelta
Paras eläytyminen: 70€ lahjakortti Punanaamiolta, tuotepalkintoja Worblakaupalta ja Manga Cafelta
Paras tarinankerronta: 70€ lahjakortti Punanaamiolta, tuotepalkintoja Worblakaupalta ja Manga Cafelta

Esityskilpailu: säännöt ja ilmoittautumisohjeet

Yksilöpukukilpailut
Pukukilpailuissa kilpaillaan parhaimmista kädentaidoista ja arviointi perustuu ainoastaan pukujen toteutukseen. Arvioinnissa otetaan huomioon pukujen tekninen toteutus, istuvuus, materiaalivalinnat,  hahmouskollisuus, sekä mahdollisten proppien tai armoreiden luontitaidot. Kilpailussa ei ole esitystä, mutta kilpailijat tulevat käymään lavalla yleisön edessä. Suosittelemme miettimään lavaosuudelle hahmouskollisen lavakävelyn sekä muutaman poseerauksen!

Tänä vuonna yksilöpukukilpailut on jaettu kolmeen eri kategoriaan: aloittelijat, harrastajat sekä kokeneet.  Kategorioiden tarkemmat kuvaukset pääset lukemaan sääntöjen yhteydestä.

Palkinnot (kaikissa kategorioissa samat)
1. sija: Cosband Pro Cosgeariilta, tuotepalkintoja Worblakaupalta ja Manga Cafelta
2. sija: tuotepalkintoja Worblakaupalta ja Manga Cafelta
3. sija: tuotepalkintoja Worblakaupalta ja Manga Cafelta

Pukukilpailut: säännöt ja ilmoittautumisohjeet

Pukudesignkilpailu
Oletko aina haaveillut tekeväsi itsesuunnitteleman asusi tutulle hahmolle? Tai oletko halunnut tuoda roolipelihahmosi tai vaikka mytologiasta tutun nimen elävänä muiden nähtäville? Pukudesignkilpailu antaa mahdollisuuden juuri tähän! Kyseessä on pukukilpailu pienellä twistillä: kilpailijoiden tulee itse suunnitella  asukokonaisuus valitsemalleen hahmolle. Arviointi perustuu pukujen tekniseen toteutukseen, istuvuuteen, materiaalivalintoihin sekä mahdollisten proppien tai armoreiden luontitaitoihin. Kilpailu ei sisällä esitystä, mutta voit lavaosuutta varten suunnitella hahmouskollisen lavakävelyn sekä poseerauksen.

Palkinnot
1. sija: 100€ lahjakortti Fantasiapelit, tuotelahjoja Manga Cafelta
2. sija: 50€ lahjakortti Fantasiapelit, tuotelahjoja Manga Cafelta
3. sija: 25€ lahjakortti Fantasiapelit, tuotelahjoja Manga Cafelta

Pukudesign: säännöt ja ilmoittautumisohjeet

Mikäli sinulla on kysyttävää, ole rohkeasti yhteydessä cosplaytiimiin: cosplay@tracon.fi

 

Aikataulut

Lauantai: WCS, NCC ja kokeneet 16:30 - 18:30
Sunnuntai: Pukudesignpukukilpailu, Esityskilpailu-, aloittelija- ja harrastajapukukipail, aloittelija- ja kokenet photoshootkilpailu 15.00 - 16.15

Lauantain harjoitukset: NCC 8.00 - 10.00, WCS 10.00 - 12.00
Sunnuntain esityskilpailun harjoitukset 11.00 - 12.45

Kilpailunumerot

Arvottuja kisaajanumeroita käytetään sekä osallistumisjärjestyksen määrittämiseen että tuomaroinnin ja harjoitusten aikatauluissa.  

WCS: 2 - 9
NCC: 20 - 27
Esityskilpailu: 40 - 48
Designkilpailu: 50 - 59
Yksilökilpailu, kokeneet: 60 - 69
Yksilökilpailu, harrastajat: 70 - 79
Yksilökilpailu, aloittelijat: 80 - 90
Photoshoot, aloittelijat: 100-109
Photoshoot, kokeneet: 110-119

 

Tapahtumapaikka ja lavan tiedot

Lisätietoja tapahtumapaikasta, sekä ohjeet tapahtumapaikalle saapumiseen löydät Traconin sivuilta. Lavan mitat ja muodot näet pohjapiirroksesta. Saat isosta salista tietoa myös Tampere-talon omilta sivuilta.

Ison salin lava on lattiatasolla backstagen kanssa ja sille kulku onnistuu esteettömästi ilman portaita backstagen kautta.

Backstage-alue on varattu yksinomaan kilpailujen osallistujille ja tapahtuman järjestäjille. Alueella on useita pukuhuoneita, sekä erillisiä peilejä, vesipiste, mehua sekä pientä suolaista ja makeaa. 

Backstagelta on myös pääsy ison salin yleisöpaikoille, joissa on cosplaykilpailijoille varattu paikkoja. Näille paikoille pääsee numerolappua näyttämällä, erillistä paikkalippua ei tarvita.

Kilpailijoiden kuvaus

WCS ja NCC kilpailijoista otetaan tapahtuma-alueella kuvat erillisessä photoshootissa ennen kilpailua. Puku-, design- ja esityskilpailijat kuvataan kuvauspisteellä.
 

Musiikkirajoitukset 

Kilpailuja ei streamata joten käytännössä kaikki musiikki on sallittua. Poikkeuksena World Cosplay Summit -karsinta, jossa kaiken tekniikan, niin äänen kuin taustan on oltava tekijänoikeusvapaata. 

 

Propit, valot ja taustanauha

WCS- ja NCC -karsintojen sekä esityskilpailun osallistujien tulee toimittaa esitystään varten taustanauha, joka sisältää esitykseen kuuluvat musiikit/video ja/tai puheet. Videon ja ääniraita tulee toimittaa samassa tiedostossa. Lisäksi näihin kilpailuihin osallistuvien on toimitettava tekniikkalomake, jossa on listattuna lavalle tuotavat propit ja lavasteet sekä valo-ohjeistus ja esityksen tapahtumien kuvaus. Lomakkeessa annetut paikat propeille ja lavasteille ilmaisevat myös näiden sallittua lukumäärää. Arvokisoihin pätevät myös kisojen finaalisäännöissä annetut mahdolliset rajoitukset. 

Tekniikkalomakkeelle löydät esimerkin alempaa tältä sivulta. Lomaketta ollaan uusimassa, ja se päivitetään / lähetetään kilpailijoille viimeistään valinnan yhteydessä.

Isossa salissa on tänä vuonna tarjolla uusia valomahdollisuuksia esityksille. Tarkennamme näitä kevään mittaan.

Kaikki tekniikka lähetetään 18.8 klo 23.59 xfer -palvelinta käyttäen. Ohjeet palvelimen käyttöön kerrotaan kilpailijavalintojen yhteydessä.

Taustanauha

Taustanauhan on oltava pituudeltaan maksimissaan yhtä pitkä kuin esityksenkin.Taustamusiikki on toimitettava MP3/MP4- tai FLAC-muotoisena tiedostona. On suositeltavaa kiinnittää huomiota tiedoston äänenlaatuun.

Kilpailussa ei yleisesti ole mikrofoneja käytettävänä, taustanauhaan tulee siis liittää myös mahdollisesti tarvittavat vuorosanat.

WCS- ja NCC-karsinnoissa vuorosanojen kielenä on suositeltavaa käyttää englantia. Esityskisassa myös suomen kieli käy.

Toimita taustamusiikin yhteydessä tieto siitä, missä kohtaa se laitetaan soimaan, esimerkiksi ennen ryhmän jäsenten siirtymistä lavalle tai sen jälkeen.

Ellei taustamusiikin lähettäjä toisin ilmoita, taustamusiikkikappale soitetaan alusta loppuun yhtenäisesti yhden kerran.

Lähetä mahdolliset taustamusiikkiin liittyvät kysymykset sähköpostitse osoitteeseen isosali@tracon.fi.

Tekniset vaatimukset

 • Pyri kuvaamaan ja tallentamaan video parhaalla mahdollisella laadulla.
 • Suositellut resoluutiot videoille ovat 1920x1080 eli 1080p tai 1280x720 720p. Pienin hyväksytty resoluutio on 480x360.
 • Framerate: vähintään 23.976 fps, enintään 60 fps.
 • Suositeltu lopullinen tiedostomuoto on MP4. Muita hyväksyttyjä tiedostomuotoja ovat AVI, WMV ja MOV.
 • Suositellut Codecit ovat H.265 
 • Valitsethan videolla käytettävän musiikin mahdollisimman parhaalla laadulla. Musiikkiraidalla ei ole tekijänoikeudellisia rajoituksia paitsi WCS -karsinnoissa.
   

Lavavalaistus

NCC-, WCS- ja esityskilpailuissa on mahdollista vaikuttaa lavan valaistukseen. Tänä vuonna Isossa salissa on tarjolla aikaisempaa enemmän valaisuvaihtoehtoja. Nämä tarkentuvat vielä kevään aikana.

Käytössämme on tänä vuonna sekä tavallinen savukone että raskassavukone. Valo-ohjeet toimitetaan ennakkoon annettujen ohjeiden mukaisesti.

Muutama yleinen vinkki pätee kaikkiin kilpailuihin.

Yksinkertainen toimii: Valo-ohjeista ei kannata tehdä liian monimutkaisia. Viime vuosien voitokkaimmat esitykset on toteutettu hyvin yksinkertaisin ohjein. Valoteknikon on helpompi pysyä näissä matkassa ja lisäksi hän voi käyttää omaa asiantuntemustaan yksityiskohtien parhaan toteutusmallin löytämiseksi

Selkeät termit: Lavan puoliskoja kuvatessa käytetään termejä "näyttämövasen" ja "näyttämöoikea", jotka tarkoittavat vasenta ja oikeaa katsottaessa lavalta yleisöön päin. Kuvaathan myös valo-ohjeissa lavalla olevat hahmot selkeästi. Emme voi tuntea kaikkia hahmoja, sen sijaan "punaiseen pukeutunut hahmo" tai "istuva hahmo" ovat selkeitä määritteitä.

Vähälläkin pärjää: Valaistusohje voi olla myös erittäin yksinkertainen. Ohjeilla, kuten "punainen värimaailma ja energinen fiilis koko esityksen ajan" pärjää aivan mainiosti.

Mahdolliset kysymykset näistä tulisi osoittaa ison salin tiimille, sähköpostitse osoitteeseen isosali@tracon.fi.

 

Rajoitukset esityksissä

Rajoitukset koskevat kaikkia Traconin cosplaykilpailuja, eli myös esitys-ja pukukilpailuja. Epäselvissä tilanteissa, ota pikimmiten yhteyttä Traconin cosplaytiimiin.

RAJOITUKSET:

 • Nestemäisen tekoveren käyttö on kielletty.
 • Vaatteisiin kuivunut tekoveri on sallittu.
 • Konfetin, terälehtien, sulkien yms. pienen silpun levittäminen lavalle on kielletty.
 • Lavalla ei saa tarkoituksellisesti rikkoa mitään, mistä aiheutuu ylimääräistä siivottavaa.

 

Ilmoittautuminen

Haku kaikkiin kilpailuihin toteutetaan web-lomakkeella, joka aukeaa 1.6 klo 18.00

World Cosplay Summitin, Nordic Cosplay Championshipin sekä esityskilpailu haut toteutetaan hakemuksen perusteella. Pukukilpailuihin sekä pukudesign kilpailuun kilpailijat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Photoshootkilpailuissa suoritetaan vuorostaan esikarsinta, mikäli ilmoittautujia on enemmän kuin finaaliin mahtuu.
 

Tekniikkalomake

Kilpailuiden tekniikkalomaketta päivitetään parhaillaan ja julkaisemme sen myöhemmin keväällä. Alta löydät esimerkin lomakkeista, joita voit käyttää alkuun suunnitteluun.

Tekniikkalomake WCS- ja NCC-kisaajille (xlsx)

Tekniikkalomake esityskisaajille (xlsx)

Jos sinulla on ongelmia tiedoston avaamisessa, ota yhteys cosplaytiimiin sähköpostitse cosplay@tracon.fi.

Tekniikkalomake ja taustanauha on lähetettävä 18.8. mennessä. Lähetys tapahtuu xferillä, johon kilpailijat saavat ohjeet kilpailupaikan vahvistumisen yhteydessä.
 

Kisaajien edut

World Cosplay Summit - ja Nordic Cosplay Championship -karsintoihin valitut kilpailijat saavat Traconin puolesta ilmaisen sisäänpääsyn koko viikonlopuksi. Mahdollinen arvokisojen avustaja sekä esityskilpailun valitut kilpailijat ovat puolestaan oikeutettuja kisapäivän päivärannekkeeseen. Ranneke oikeuttaa sisäänpääsyn ainoastaan kilpailijan omana kisapäivänä. Päiväranneke on mahdollista päivittää maksua vastaan koko viikonlopun rannekkeeksi. Etu on henkilökohtainen eikä sitä voida siirtää muille. Tarkemmat ohjeet ja lisätiedot lähetetään kilpailijoille ennen tapahtumaa. 

Puku-, design- sekä esityskilpailijat ovat myös oikeutettuja päivärannekkeeseen, jonka voi päivittää maksua vastaan koko viikonlopun rannekkeeksi. Päivittämisestä ohjeistetaan kilpailijavalintojen yhteydessä. Photoshootkilpailijoiden tulee hankkia lippu itse.

 

Osallistumisrajoitukset

1. Coniittitasolla oleva henkilö isosali-tiimissä ei saa osallistua mihinkään Ison salin kilpailuun.

2. Stage manager ei saa osallistua mihinkään Ison salin kilpailuun.

 

Henkilötietojen käsittely

Osallistujien henkilötietoja käsitellään ainoastaan cosplayvastaavan sekä Traconin ison salin tuotantotiimin toimesta. Kilpailussa ilmoitetaan kisaajien nimet tai nimimerkit heidän oman valinnan mukaan, sekä hahmojen ja sarjan tiedot.

Tietojen käsittely tapahtuu Tracon ry:n tietosuojaperiaatteiden mukaisesti. https://ry.tracon.fi/tietosuoja/rekisteriselosteet