Järjestyssäännöt

Järjestyssäännöt
 


Tapahtumassa noudatetaan Suomen lakia ja sen lisäksi muutamia yleisiä käyttäytymissääntöjä, joiden tarkoituksena on luoda kaikille osallistujille turvallinen ja onnistunut tapahtuma. Turvallisuutta ja järjestystä tapahtumassa valvovat poliisin hyväksymät järjestyksenvalvojat.  Järjestyksenvalvojien sekä tapahtuman järjestäjien antamia ohjeita tulee noudattaa tapahtumassa. 

Järjestyksenvalvojilla on oikeus estää pääsy tapahtuma-alueelle sekä tarvittaessa poistaa tapahtuma-alueelta henkilöt, jotka eivät noudata näitä sääntöjä, Suomen lakia, häirinnän vastaista linjausta tai aiheuttavat muuten häiriötä. Poistettujen henkilöiden pääsylippuja ei hyvitetä.

Järjestyksenvalvojilla on myös tarvittaessa oikeus tarkastaa alueelle saapuvat henkilöt ja/tai heidän mukanaan olevat tavarat, sekä takavarikoida kielletyt esineet ja asiat.

Ota muut huomioon

Traconissa kohtaavat fanit ja harrastajat monien eri aiheiden ympäriltä, eikä kaikki kohtaamasi asiat välttämättä ole juuri sinua kiinnostavaa. Tapahtumassa on paljon erilaisia ihmisiä, ja kaikilla on yhtäläinen oikeus tulla kuulluksi ja nähdyksi, joten ota muut huomioon kaikessa mitä teet. Loukkaava käytös tai materiaali eivät kuulu Traconiin.

Kunnioita myös toisten omaa tilaa ja vältä tunkemista myös ruuhkaisissa tilanteissa. Kysythän aina luvan myös ennen halaamista tai muuta koskemista.

Muihin ihmisryhmiin vihaa kohdistavien symbolien ja muiden merkintöjen kantaminen asun osana tai esitteleminen muulla tavoin ovat Traconin arvojen vastaisia ja kiellettyjä ilman erillistä lupaa.

Puvustuksesta riippumatta muiden kävijöiden pelotteluun tai ahdistuksen aiheuttamiseen tähtäävä käytös on kiellettyä.

1900-luvun alun tai sen jälkeen sijoittuvat sotilasasut, -univormut sekä näihin rinnastettavat asut ovat kiellettyjä. Myös realistiset asut ja asusteet, jotka muistuttavat käytössä olleita tai tällä hetkellä käytössä olevia asuja tai univormuja ovat kielletty.

Fantasiasotilaat ja asustukset, jotka eivät ole selkeästi sekoitettavissa ylläolevaan, on kuitenkin sallittu. Esimerkiksi Overwatchin Soldier 76, Marvelin Black Widow tai Captain America ovat sallittuja hahmoja/asuja.

Kuvaamisesta

Kaikilla on oikeus yksityisyyteen sekä Traconiin rauhassa osallistumiseen.

Kuvaaminen on kiellettyä yksityisyydensuojan takia pukuhuoneissa, wc-tiloissa sekä yleisöltä suljetuissa tiloissa ja majoituksessa. Julkisella paikalla kuvaaminen on lähtökohtaisesti sallittua, kunhan se tapahtuu muita kunnioittaen. Ethän tuki kulkureittejä tai portaikkoja kuvaamisella!

Kun otat kuvia muista henkilöistä niin, että he ovat selkeästi tunnistettavissa, kannustamme kysymään aina luvan kuvan ottamiseen ja mahdolliseen julkaisemiseen. Sellaisen kuvan luvatta julkaiseminen, josta henkilö on selkeästi tunnistettavissa, voi myös olla rikos, esimerkiksi kunnianloukkaus tai yksityisyyttä loukkaavaa tiedon levittämistä. Erityisesti alaikäisten ja nuorten kuvien ottamisen ja julkaisun kanssa tulee olla erittäin huolellinen ja pyrkiä kysymään suostumus niin kuvan ottoon kuin mahdolliseen julkaisuun.

Vaatetus ei saa häiritä muita

Tapahtumassa asu on vapaa, mutta pakollinen.

Suuret asut, joiden kanssa on hankalaa kulkea ovista, eivät sovellu sisätiloihin, mutta ovat tervetulleita puistoon. Katsomoihin ja ohjelmatiloihin ei päästetä sellaisia pukuja, jotka estävät muilta kävijöiltä näkyvyyden.

Jos asusi on aiemmin kerännyt väkijoukkoja ympärilleen, ja/tai oletat niin tapahtuvan Traconissa, valitsethan esiintymiseen paikan puistosta tai 1. kerroksen aulasta, missä et tuki kulkureittejä.

Muistathan, että tapahtuma on ikärajaton ja tapahtumassa on kaiken ikäisiä kävijöitä. Riittävän pukeutumisen perussääntönä voi pitää, että jos asussa voi istua torikahvilla, se on soveltuva myös tapahtumaan ja julkiselle puistoalueelle.

Käytä omaa harkintaa miettiessäsi minkälainen asu sopisi Traconiin, mutta muista, että järjestäjät tekevät viimeisen päätöksen. Tarvittaessa ole yhteydessä etukäteen järjestäjiin.

Tapahtumassa ei käytetä lain tarkoittamia aseita eikä asejäljitelmiä

Minkään toisen ihmisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tuominen tapahtumaan edes puvun osana on kielletty Suomen järjestyslain nojalla.

Järjestyslain 10 § 
Toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden ja aineiden hallussapito

Seuraavien toisen vakavaan vahingoittamiseen tarkoitettujen tai siihen soveltuvien esineiden tai aineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty:

 • teräaseet, rikotut lasiesineet ja muut näihin rinnastettavat viiltämiseen tai pistämiseen soveltuvat esineet;

 • patukat, ketjut, jouset, vaijerit, kaapelit, pesäpallomailat ja muut näihin rinnastettavat lyömiseen soveltuvat esineet;

 • tikat, kuulat ja muut näihin rinnastettavat heittämiseen soveltuvat esineet;

 • syövyttävät sekä toisen vakavaan vahingoittamiseen taikka lamauttamiseen soveltuvat aineet;

 • ilma-aseet, jousitoimiset aseet, harppuunat, ritsat, puhallusputket ja muut näihin rinnastettavat ampumiseen soveltuvat esineet;

 • terveydelle vaaralliset laserosoittimet.

Ampuma-asetta tai räjähtävää esinettä erehdyttävästi muistuttavien esineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty.

 

Huomioithan, että tämä koskee myös seuraavia

 • shinait ja bokkenit

 • teroitetut propit materiaalista riippumatta

 • kaasu- ja sähkökäyttöiset airsoft-aseet

 • teroittamattomat metalliset tikarit, miekat, katanat ja vastaavat

 • jousipyssyt nuolineen

Tämän lisäksi olemme selventäneet cosplayssa käytettävien proppien sääntöjä seuraavasti:

 • propin tulee oleellisesti liittyä asuun tai pukuun

 • yli 50 cm pituiset propit tulee olla valmistettu riittävän kevyestä ja pehmeästä materiaalista, jolloin ne eivät aiheuta vahinkoa lyötäessä ja hajoavat iskussa

 • jousikäyttöiset airsoft-aseet eivät saa olla ampumakuntoisia, kuulia ei saa olla mukana ja ne eivät saa erehdyttävästi muistuttaa oikeita ampuma-aseita

 • kättä pidemmän heiluttelu tapahtumassa ei ole sallittua kuin osana ohjelmanumeroa ja valvonnan alla

Suosittelemme proppien materiaaliksi pahvia, kevyitä muoveja, askarteluvaahtoa, lateksia tai muita vastaavia.

Aseita sekä kiellettyjä esineitä muistuttavien proppien tarkastus ja merkintä

Jokainen asustukseen kuuluva, asetta tai kiellettyjä esineitä muistuttava esine ja asia tulee tarkastuttaa tapahtuman järjestyksenvalvojilla kun saavut ensimmäisen kerran tapahtumapaikalle.

Muissa tapahtumissa tai aiemmissa Traconeissa hyväksytyt propit tulee tarkistuttaa uudestaan. 

Proppien tulee olla olennainen osa asua tai pukua, pelkkiä tarkastusta vaativia proppeja tapahtumaan ei voi tuoda.

Sääntöjen mukaiset ja sallitut propit merkitään tapahtumakohtaisella tarroituksella tarkastuksen yhteydessä. Merkintätarroja ei saa poistaa edes kuvauksen ajaksi. Propit, joista on vahingossa tai muuten irronnut tarra, on välittömästi tuotava uudelleen tarkastettavaksi.

Merkitsemättömät propit, jotka muistuttavat aseita tai kiellettyjä esineitä voivat johtaa propin takavarikointiin tai kokonaan tapahtumasta poistamiseen.

Tavaroista ja muista asioista

Poistumissturvallisuuden ja osallistujamukavuuden takia tavarat viedään narikkaan ohjelmien ajaksi. Katsomoihin, ohjelmatiloihin, myyntisaliin tai kirpputorille ei voida tilan ahtauden vuoksi ottaa suuria kantamuksia. Jätäthän kaiken noin normaalia kauppakassia suuremman narikkaan. Sisäänpääsyä valvovalla henkilökunnalla on oikeus käännyttää liian suuriksi katsomansa kantamukset ovelta.

 • Conin melutaso on sisätiloissa aina huomattavan korkea, tästä syystä musiikin soittaminen omista laitteista Tampere-talossa ei ole sallittua.

 • Dronejen ja muiden tunnistamattomien lentävien esineiden käyttö tapahtuma-alueella on kielletty ilman erillistä - etukäteen sovittua - lupaa tapahtumaorganisaatiolta.

 • Seiniin ei saa kiinnittää mitään. Mainosten, esitteiden tai kavereiden kiinnittäminen tapahtuma-alueen seiniin tai muihin pintoihin teipillä tai millään muullakaan keinoin on kiellettyä.

 • Pidetään tapahtuma siistinä ja viedään omat roskat niille kuuluville paikoille roska-astioihin.

 • Polkupyörät, skeittilaudat, skuutit, potkulaudat ja hoverboardit ja muut vastaavat liikkumiseen käytetyt laudat on kiellettyjä tapahtuma-alueella. Jätäthän siis kulkupelisi parkkiin tapahtuma-alueen ulkopuolelle.


Myynti tapahtumassa


Kaikki myyntitoiminta, muu kaupallinen toiminta sekä ilmaistuotteiden tai muun jakelu on erikseen sovittava tapahtumaorganisaation kanssa.    


Tapahtuma on täysin päihteetön

Tapahtuma-alueella on alkoholin hallussapito kielletty eikä tapahtumaan ole tervetullut päihtyneenä. Järjestyksenvalvojat ohjaavat päihtyneet asiakkaat pois tapahtuma-alueelta ja ovat velvoitettuja tarvittaessa takavarikoimaan kielletyt aineet.

Pyydämme tupakoitsijoita käyttämään tapahtuma-alueen merkittyjä tupakointialueita.

Sisätiloihin tai telttoihin ei saa tuoda lemmikkieläimiä

Lemmikkieläimiä ei valitettavasti voi tapahtumaan sisätiloihin tuoda. Opas- ja avustajakoirat luonnollisesti ovat tervetulleita. Traconin puistoalueelle voi lemmikin tuoda, kunhan se on kytkettynä ja valvottuna. Otathan myös huomioon alueen runsaan väkimäärän ja aktiviteetit lemmikin hyvinvointia ja käytöstä ajatellen.

Muuta huomioitavaa

Olethan yhteydessä järjestyksenvalvojiin, jos tarvitset apua tai haluat kertoa käynnissä olevasta häiriköinnistä tai muusta sääntöjen vastaisesta tai huolestuttavasta tapahtumassa. Järjestyksenvalvojat pystyvät puuttumaan toimintaan.

Häirintäyhdyshenkilöihin voit olla yhteydessä aina, kun haluat kertoa jostain Traconissa tapahtuneesta tai siihen läheisesti liittyvästä tilanteesta, joka on jo ohi ja haluat keskustella siitä.

Pyydämme myös kertomaan kaikista tilanteista häirintäyhdyshenkilöille tai järjestyksenvalvojille, vaikka sinulla itselläsi ei olisi keskusteluavun tarvetta, jotta tiedämme mihin tapahtumassamme tulee kiinnittää huomiota.

Tutustu myös häirinnän vastaiseen linjaukseemme!

Yhteys

Vastaamme mahdollisiin kysymyksiin mielellämme osoitteessa aspa ät tracon.fi.