Häirinnän vastainen linjaus

Häirinnän vastainen linjaus
 

Tracon on yleisötapahtuma, johon osallistuu eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia harrastajia ja joiden kokemuspohja on hyvin erilainen. Traconin järjestäjät haluavat taata kaikille osallistujille turvallisen tilan ja sitä kautta mukavan kokemuksen. Kiusaaminen ja häirintä eivät kuulu Traconiin, joten muistathan käyttäytyä kaikkia kohtaan kunnioittavasti koko tapahtuman ajan.

Häirintää voivat kokea kaikki sukupuolesta, iästä ja elämänkokemuksesta riippumatta. Älä kiusaa, pilkkaa tai syrji muita, älä arvostele toisten ulkonäköä tai pukeutumista tai muuten halventavasti kommentoi. Kunnioita jokaisen henkilökohtaista tilaa ja koskemattomuutta.

Pyri ymmärtämään erilaisuutta. Älä tee oletuksia toisten sukupuolesta, ulkonäöstä, seksuaalisesta suuntautumisesta, etnisyydestä tai muustakaan henkilöön liittyvästä seikasta. Älä aseta toisia huonompaan asemaan sanoin tai teoin, vaan pyri olemaan ystävällinen ja kannustava kaikkia kohtaan.

Muista, että jokaisella on oikeus valita, kenen kanssa viettää aikaa ja oikeus valita, kuka saa koskea. Kysy aina ensin lupa, ja kunnioita myös kieltävää vastausta. Älä uhkaa, painosta tai vihjaile toisia toimimaan haluamallasi tavalla.

Häirintä voi olla tahallista mutta myös tahatonta, eli viattomaksi tarkoitettu vitsi tai kommentti voikin toisista henkilöistä tuntua ahdistavalta. Tärkeintä on kunnioittaa toisten tahtoa. Ole valmis pyytämään anteeksi ja selvittämään tilanne tarvittaessa. Jos toimintasi koetaan häiritseväksi tai sinulle huomautetaan siitä, lopeta välittömästi. Toistuva häiritsevä käyttäytyminen voi johtaa tapahtumasta poistamiseen.

Jos koet häirintää

Jos koet häirintää, kehota tekijää lopettamaan. Jos huomaat jotain, jonka epäilet olevan häirintää, kysy rohkeasti tilanteen osallisilta, onko kaikki kunnossa. Tarvittaessa voit aina pyytää apua järjestyksenvalvojilta, infosta tai suoraan tapahtuman häirintäyhdyshenkilöiltä. Häirintäyhdyshenkilöt tavoitat tapahtuman aikana vuorokauden ympäri ja voit itse valita kehen heistä haluat ottaa yhteyttä. Häirintäyhdyshenkilöiden numerot löytyvät myös ohjelmalehdestä.

Häirintäyhdyshenkilöt ovat tapahtuman edustajia, joiden tehtävä on auttaa mahdollisissa häirintätapauksissa. Voit puhua heille täysin luottamuksellisesti ja mikäli keskustelun myötä ilmenee tarvetta, he voivat auttaa viemään asiaa edelleen esimerkiksi järjestyksenvalvojille. Häirintäyhdyshenkilöt neuvovat sinua vaihtoehdoissasi ongelman ratkaisemiseksi, mutta häirintäyhdyshenkilöille puhuminen ei velvoita sinua mihinkään. He eivät vie asiaa eteenpäin ilman suostumustasi.

Traconin järjestäjät toivovat, että kaikista tapauksista otetaan yhteyttä häirintäyhdyshenkilöihin, vaikka tilanne selviäisikin ilman henkilökunnan apua. Tapahtuman häirintäyhdyshenkilöiden kanssa voit keskustella tapahtuneesta ja järjestäjät voivat tehdä tarvittavat toimenpiteet, jotta Traconista tulisi kaikille entistä turvallisempi tapahtuma.

Traconin häirinnän vastainen linjaus on sovellettu Ropeconin vastaavasta, ja kiitämme Ropecon ry:tä sen muotoilusta.

Häirintäyhdyshenkilöt (24h tapahtuman aikana)

Häirintäyhdyshenkilöille voi laittaa tekstarin tai soittaa milloin tahansa tapahtuman aikana, jos vähänkin kokee tarvitsevansa juttukaveria ahdisteluun tai muuhun vastaavaan tilanteeseen liittyen. Yhdyshenkilön kanssa voi puhua luottamuksellisesti, ja hänen kanssaan voi sopia, tarvitaanko tilanteessa jatkotoimenpiteitä.

Häirintäyhdyshenkilöt tavoitat seuraavista numeroista:

  • 044 781 5519 (mies)
  • 044 781 5518 (nainen)
  • 044 781 5517 (muu)

Sähköpostitse osoitteesta hairinta (at) tracon piste fi